Változás az Arcanum Digitális Tudománytár hozzáférésében!


Az Arcanum Adatbázis Kft. saját döntése alapján 2020. március 1-ig biztosította az intézmények számára az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) elérését. A bizonytalan helyzet miatt a továbbiakban sem a szolgáltató cég, sem az EISZ Titkárság nem tudja a lehetőséget biztosítani a tagintézmények számára.

Az intézmények a továbbiakban egyéni előfizetés keretében biztosíthatják az adatbázist felhasználóik számára. Az előfizetéssel kapcsolatosan a felsőoktatási könyvtárak együtt szeretnének fellépni és egy mindenki által elfogadható előfizetésben szeretnének megállapodni.

Egyéni előfizetéssel kapcsolatosan (pl. magánszemélyek részére) információ itt található: https://www.arcanum.hu/hu/adt/elofizetes/

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) 2016 és 2019 között az EISZ Programtanács döntése alapján 100% központi támogatást élvezett, így az EISZ tagintézményei - így a Soproni Egyetem is - további költségek nélkül vehették igénybe az adatbázist. Az EISZ 2020. évi költségvetésének tervezésekor egyértelművé vált, hogy nem áll rendelkezésre forrás az előfizetés finanszírozására.

Az EISZ Programtanács 2019. júniusi ülésén megfogalmazott álláspontja szerint az ADT közkincsjellegű szolgáltatás, amelynek biztosítása az EISZ-en keresztül kizárólag 100% központi támogatás mellett lehetséges. A Programtanács és az MTA Könyvtár vezetősége több ízben jelezte a finanszírozó hatóságok felé a forráshiányt, bemutatva az adatbázis fontosságát, és több előterjesztést benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával. Egyelőre nem született állásfoglalás az ADT finanszírozását illetően.