Újdonságok az AKJournals, a MeRSZ és a Szotar.net felületén


AK Journals
Folyóiratainkban az EISZ-en keresztül előfizető intézmények kutatói korlátlan számú Open Access közleményt publikálhatnak. 2019-ben közel 600 ilyen cikk jelent meg lapjainkban, 2020-ban ennél is többre számítunk.

Folyóirataink tavasszal megújult weboldalán egy sor újdonságot vezettünk be, hogy az oldal használata könnyebb és kényelmesebb legyen szerzőink, olvasóink és az őket segítő könyvtárosok számára. A magyar nyelvű folyóiratok kétnyelvű, angol és magyar oldalakat kaptak.

Naprakész leírásokat helyeztünk el többek közt

  • a hagyományos (előfizetéses) és szabad hozzáférésű (Open Access) publikálási lehetőségekről, valamint a hozzájuk kapcsolódó licencfeltételekről,
  • a cikkbenyújtás módjáról az egyes folyóiratokhoz,
  • a kiadó archiválási gyakorlatáról.

 
MERSZ.hu
A MeRSZ évente 150–200 címmel bővülő kínálata ez év végéig meghaladja a 700, 2021 folyamán várhatóan megközelíti a 900 művet a legkülönbözőbb tudományterületekről. A művek naprakész listája a https://mersz.hu/cimlista oldalon tölthető le.

Gyarapodnak kiemelt gyűjteményeink, így az online sorozatok mellett egyre több intézmény egységes arculattal kínálja jegyzeteit és tankönyveit.

A MeRSZ támogatja az OpenSearch technológiát, így az erre alkalmas könyvtári rendszerekből az adatbázis közvetlenül is kereshetővé válik.

Előfizetőink számára a MeRSZ egyben publikációs lehetőség is, hiszen ezen intézmények oktatóinak és kutatóinak díjmentesen kínál ISBN és DOI azonosítóval ellátott publikációkat eredményező teljes körű kiadói szolgáltatást. Részletes információk a szerzőinknek szóló tájékoztató oldalon olvashatók: https://mersz.hu/szerzok

A MeRSZ használata a legjelentősebb adatbázisokkal összevetve is kiemelkedő, évről évre megkétszereződik. A használat alakulását előfizetőink a https://mersz.hu/hasznalat/ oldalon követhetik nyomon naprakész adatokkal és változatos lekérdezési lehetőségekkel.

Szotar.net
2021-től a szótárszolgáltatásban két új szótár jelenik meg:

  • Forgács Tamás: Magyar szólások és közmondások szótára
  • Tegyey Imre: Latin–magyar szótár

Leggyakrabban használt szótáraink pedig jelentősen átdolgozott kiadásban kerülnek be az adatbázisba:

  • A Magyar értelmező kéziszótár 25 000 címszava hanganyaggal, kiejtéssel bővül. Elsősorban a magyart mint idegen nyelvet tanulók és használók számára értékes az egy kattintással meghallgatható magyar kiejtés.
  • Teljesen átdolgoztuk a Német–magyar, a Magyar–német és az Angol–magyar, valamint a Magyar–angol szótárakat. Több mint 10 000 új szótári adattal bővítettük: neologizmusokkal, új jelentésekkel, állandósult szókapcsolatokkal, szólásokkal, közmondásokkal.
  • Frissítést végeztünk a Spanyol–magyar és Magyar–spanyol szótárakban is.

A jelenleg használható szótárak listája elérhető itt >>>

A nyelvvizsgacentrumokkal kötött együttműködéseinknek köszönhetően az online nyelvvizsgák próba- és éles vizsgáin is a Szotar.net adatbázisa segíti a vizsgázók munkáját. Vizsgázáskor kiemelten fontos a pontos, megbízható, gyors és mindig friss szótár.

A Szotar.net használata évről évre nő. A naprakész adatokat előfizetőink a  https://www.szotar.net/hasznalat/ oldalon követhetik nyomon.