A doni hősökre emlékeztek

Megemlékezést tartottak a doni katasztrófa 79. évfordulóján Sopronban. A tragikus történelmi esemény a magyar honvédség leggyászosabb napja lett a második világháborúban.

A Deák téri II. világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen koszorúzással és csendes főhajtással emlékeztek meg a doni katasztrófa hőseiről. Dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint a soproni képviselőtestület megjelent tagjai is lerótták tiszteletüket. Az eseményen a Soproni Egyetem képviselői is koszorút helyeztek el. 

Fotó: www.sopronmedia.hu

 A Sopronmédia hírportál kérdésére válaszolva dr. ifj. Sarkady Sándor a Soproni Egyetem tudományos kutatója, helytörténész elmondta: a soproniak bátran és hősiesen harcoltak a doni pokolban.

„Csak az utóbbi évek tisztázzák azt, hogy milyen irtózatos veszteségeket szenved a második magyar hadsereg, 45-50 ezren hősi halált halnak és eltűnnek, ugyanennyien megsebesülnek, 28 ezren kerülnek szovjet hadifogolytáborba és haláltáborokba. Harmincegy éve szabadon emlékezünk ennél az emlékműnél a Don-kanyar hősi áldozatai előtt – tette hozzá dr. ifj. Sarkady Sándor. 

 

A Sopronmédia tudósítása: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/megemlekeztek-a-doni-hosokrol