Zenei ősbemutató és nyilvános vetítés az Erdészeti Múzeum homlokzatán

 

Egyedi zenei produkció és egyben premier volt hallható péntek este Sopronban. A Fő téren élőben szólalt meg Kónyai Tibor, soproni zongoraművész és zeneszerző átdolgozásában a Csík zenekar hegedűsének, Szabó Attilának a Hazám, hazám című dala. Ezt követően, az Erdészeti Múzeum homlokzatára vetítve láthattak az érdeklődők egy részletet a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilmből, ami a trianoni békediktátumot helyezi új megvilágításba és értelmezési keretbe.


Mindezek induló elemei voltak annak a középiskolásoknak hirdetett, egyéni látásmód, önálló felfedezés bemutatására is lehetőséget adó vetélkedőnek, amelyben Trianon kulcskérdéseire kereshetik és kaphatják meg a választ a résztvevők. A Béke – A nemzetek felett című vetélkedőre három fős, 9-12. osztályos középiskolás diákok jelentkezhetnek.

A „Magyarok maradtunk!” – A selmeci/soproni akadémisták szerepe Sopron megtartásában - című tematikus tárlat továbbra is várja a látogatókat az Erdészeti Múzeumban. A selmeci/soproni diákok és a száz évvel ezelőtti soproni népszavazás tiszteletére, a Trianon Múzeum által rendezett tárlaton korabeli dokumentumok segítségével ismerteti meg az érdeklődőkkel a selmeci diákok és tanárok menekülésének történetét, Sopronba költözését, a nyugat-magyarországi felkelésben való szerepvállalását; de a látogatók bejárhatják a soproni népszavazást lehetővé tévők arcképcsarnokát is; a Trianon Múzeum korabeli plakátjainak, képeslapjainak, tárgyainak, és különleges installációinak segítségével pedig átélhetik a népszavazás akkori hangulatát.

Fotó: Csigó Gergely